Догляд за вишиванками

З давніх давен вишиванки передавались з покоління в покоління, залишивши нам таким чином неоціненний скарб - багатство візерунків та кольорів, технік та швів. Захоплюють музейні експонати та сімейні реліквії. Щоб не переривати традицію, мусимо теж правильно доглядати за своїми вишиванками, щоб вони ще багато років милували око і стали в пригоді онукам та майбутнім поціновувачам рукотворної краси.

Наші вишиванки в основному пошиті з натуральних тканин, що містять у своєму складі бавовну та льон, вишиті французькими бавовняними нитками муліне DMC та турецьким штучним шовком «Enstitu».

Отож, для того, аби вишиванки ще довгий час зберігали свій гарний вигляд, рекомендують акуратне ручне прання у мильному розчині делікатного засобу для прання при температурі до 40° без відбілювання. Ми не радимо прати вишиванки у машинці. Не можна терти саму вишивку. Вишиті речі слід добре прополоскати, можна з додаванням у воду оцту (1 ч. л. на 1 склянку води) чи пом'якшувача для тканин (кондиціонера). Не викручувати, а скрутити разом із махровим рушником у рулет, щоб він увібрав воду, а тоді сушити у розкладеному вигляді на горизонтальній поверхні, підстеливши інший сухий рушник. Не пересушувати!

Коли вишиванка ще злегка волога, її потрібно попрасувати (бажано з відпарюванням в один шар) з вивороту. Місця вишивки шовком прасують на нижчих температурах. Не можна прасувати вишивку з лицевої сторони. М’яка основа при прасуванні збереже об’ємність вишивки. Потрібно слідкувати, щоб не було перекосів тканини, рухаючи праску вздовж ниток основи. Вишиванка матиме кращу форму, якщо її злегка підкрохмалити (підкрохмалювач додаємо у воду при останньому полосканні).

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, Ви збережете свою вишиванку як новенькою надовго. Носіть на здоров’я!


Автор: Наталя Байдалка